Blog

23 juli 2014

Verbonden in verdriet Herdenkingsdienst Slachtoffers MH17

Woensdag 23 juli 2014 – dag van Nationale Rouw. Door de Raad van Kerken werd op deze dag, in  samenwerking met de christelijke omroepen EO/NCRV/KRO/RKK/IKON, een landelijke herdenkingsdienst belegd in de Sint-Joris kerk in Amersfoort.

Op dinsdagmorgen werd ik gebeld door de EO, als vertegenwoordiger van de omroepen en de Raad van Kerken, of ik na wilde denken over de klassieke werken tijdens de dienst.

Toen ik donderdagavond 17 juli hoorde en zag van de vliegramp, was ik ontzet, net als ieder ander. Ik heb ’s nachts “In Paradisum” geluisterd, als enige wat ik toen kon doen om mijn emoties te uiten. Dit heb ik daarna op Facebook geplaatst.

Tijdens de herdenkingdienst speelden en zongen we onder meer het “Kyrie” uit de Mis en G van Schubert en het “In Paradisum” uit het Requiem van Fauré.

In Paradisum. Het deed me erg veel dat we juist dit werk konden programmeren tijdens de herdenkingsdienst.

Een geschikt Kyrie was een stuk lastiger. Renaissancewerken kosten teveel repetitietijd (we hadden maar een half uur voor alle werken bij elkaar), Bach of Mozart (Hohe Messe, Lutherse Missen, Grote Mis, Krönungsmesse) zou te ‘groot’, te lang of in elk geval niet passend zijn bij de dienst. Ik denk dat Schubert uiteindelijk goed paste in de dienst.

Het was spannend om alles goed voor elkaar te krijgen. Het allerlaatste wat je wilt, is dat een keuze, een tekst, een dynamiek, of wat dan ook afbreuk doet aan het herdenken en rouwen. Uiteindelijk was het voor ons zeer indrukwekkend mee te maken.

 

Patrick van der Linden
Juli 2014-

Meer informatie en de uitzending terugkijken

 

05 (1)