05 juni 2019

‘Verboden Noten’ – Mijn verhaal

15 juni vindt in de broedergemeente in Zeist een bijzonder concert plaats. Soloblazers uit het Ars Musica orkest zullen een programma brengen met verboden muziek uit de Tweede Wereldoorlog: “Verboden Noten”. Wij spraken met Simon Dubbeld, klarinettist bij het Ars Musica orkest en stelden hem een aantal vragen over dit bijzondere programma.

Vertel kort wie je bent en wat je doet?
Ik ben Simon Dubbeld en ik ben klarinettist en dirigent. Bij verschillende muziekscholen en -verenigingen ben ik docent klarinet en ik sta als dirigent voor twee ensembles. Daarnaast studeer ik momenteel orkestdirectie in Rotterdam. De passie voor muziek heb ik van mijn ouders. Zij zijn beide actief lid van een koor en ze spelen diverse muziekinstrumenten. Ik kom dus echt uit een muzikaal nest, waardoor muziek maken eigenlijk geen keuze was, maar meer iets wat er altijd is geweest.

Wat was de reden dat je besloot van muziek je carrière te maken?
Van muziek kan ik meer genieten dan wat dan ook. Toen mijn docent een keer voorstelde om auditie te doen voor het conservatorium, twijfelde ik geen moment en ben ik er gelijk voor gegaan.Het mooiste aan mijn werk is dat je iets doet om mensen bij elkaar te brengen. Door muziek wordt iedereen verbonden en ik vind het geweldig om dat te kunnen doen.

Waarom dit programma? Wat is het verhaal erachter? Wat is de boodschap die jullie over willen brengen?
Dit programma laat heel goed zien hoe belangrijk het is dat componisten, kunstenaars en muzikanten vrij zijn om te kunnen maken wat ze willen. Maar daarnaast laat het ook mooi zien hoe muziek een middel kan zijn om te protesteren. Zo kan het minderheden een stem geven en protesteren tegen de status quo. Voor mij betekent vrijheid dat er genoeg ruimte is voor tegengeluiden. Als die ruimte er niet is, wordt het al gauw saai en is er geen diepgang meer. In de muziek zie je die vrijheid ook. Er is bijna altijd wel een tegenstem die een muziekstuk toch wat meer diepte geeft.

Welk van de gespeelde stukken wil jij het liefst met het publiek straks delen?
De muziek van Kurt Weill uit de Driestuiversopers. Hij heeft een geweldige manier gevonden om een tegengeluid in muziek om te zetten. Zo verwerkt hij tango en jazz in zijn muziek en dat zorgt voor herkenbaarheid maar tegelijk ook vervreemding. Toch krijgt hij het voor elkaar om zijn muziek eenvoudig te houden, waardoor het wel toegankelijk blijft voor het publiek.
Door al deze elementen is het ook nog eens ontzettend leuk om te spelen!

Verboden Noten | 15 juni 2019 | 20.00 uur
Evangelische Broedergemeente Zeist