19 augustus 2019

Stilte. En muziek.

Ik open mijn internet. Op Google typ ik ‘Quote Mozart’. De eerste quote die ik van Mozart vind, zet mij aan het denken. “The music is not in the notes, but in the silence between.” Bijzonder wel: de componist die niet de muziek het meest belangrijk acht, maar juist de stilte.

Het is u vast niet ontgaan dat Ars Musica jaarlijks musiceert in concertgebouw De Doelen. Een terugkerend feest, voor zowel het publiek als de muzikanten. Wat u wellicht ook niet ontgaan is, is dat, waar Beethoven vorig jaar centraal stond, de spotlights dit jaar gericht zijn op Wolfgang Amadeus Mozart. De componist met een spreeuw als huisdier, met humor die voor veel mensen te ver zal zijn gegaan, tevens de componist die de helft van zijn symfonieën schreef voordat hij zijn negentiende verjaardag vierde. Mozart  dus, de componist die de kracht van de muziek zag in het tegenovergestelde: de stilte.

Op 20 september, als de grote zaal van De Doelen zich vult met het publiek dat vol verwachting uitkijkt naar wat de avond hen zal brengen, bereiden de muzikanten zich achter de coulissen voor op dat wat zij het liefste doen. Plotseling is het moment daar, de lichten gaan uit, de spotlights gaan aan. de zaal wordt stil. Hé, daar heb je het weer. Die stilte. Er hangt spanning in de zaal, terwijl de muzikanten opkomen. En dan gebeurt het: er ontstaat magie.

Als u het wel eens heeft meegemaakt, weet u precies wat ik bedoel. De partituren worden opengeslagen, het orkest begint met stemmen. De eerste noot klinkt, de wereld staat stil. Uw gedachten gaan uit en de muziek stroomt als een warme deken over u heen. De muziek sleept u volledig mee, via Mozart naar Bach en weer door naar de hedendaagse Ešenvalds, een combinatie van klassiek en modern, oud en jong.

Totdat daar ineens het einde is… De laatste noot heeft geklonken, de klanken zijn vervaagd. De muzikanten ontspannen. Het enige wat rest is die stilte. Die alleszeggende stilte tussen de laatste noot en het applaus. Een combinatie van concentratie, wegvloeiende spanning, vervagende muziek en het ontstaan van herinneringen. Het is deze stilte die misschien nog wel meer zegt dan alles wat er tijdens de rest van de avond is gebeurd. Het is deze stilte die bij blijft. Deze stilte vat het samen. Het applaus begint, iedereen snakt even naar adem. Het is alsof de wereld zijn ‘aan-knop’ weer heeft gevonden. Ook de hersens draaien weer op volle toeren. De warme deken van muziek is ineens verdwenen. Toch is er één ding wat blijft: de herinnering aan de ervaring, aan de muziek, aan de stilte. De nietszeggende stilte. De alleszeggende stilte.

Aldous Huxley verwoordt het in een van zijn quotes: ‘’Na de stilte is dat wat het dichtst bij het uitdrukken van het onuitsprekelijke komt: muziek.’’ Het is de stilte die het wint van de muziek, daar zijn Huxley en Mozart het over eens. Het is de stilte, op de voet gevolgd door de muziek. Maar toch. zonder muziek geen stilte. Zonder de stilte geen muziek.

Voor ons concert in de Doelen loopt gedurende de maand augustus een mooie 1+1 actie, we geven 245 kaarten weg. Klik hier om uw kaarten te kopen!