Blog

26 maart 2019

Passie voor de passie ~ Erik Murre

Zover mijn herinnering terug gaat speelt J.S. Bach een rol in mijn leven.
Band 1 tot 9 Edition Peeters behoorden bij ons thuis tot het meubilair en vielen door intensief gebruik van ellende uit elkaar. Wat gaat er immers boven Bach?

Als 6 jarig jongetje herinner ik me de LP van het Weihnachtsoratorium in de uitvoering van Harnoncourt. Want Nikolaus ging kennelijk iets anders doen. Ik wist nog van niks. LP werd uiteindelijk grijs gedraaid en totaal versleten.

Bach bleef.. met Ewald Kooijman die als eerste alle orgelwerken op LP zette. Met Jacques van Oortmessen en natuurlijk Klaas Bolt en niet te vergeten Franz Brüggen en Gustav Leonhardt.
Ergens jaren ’90 werd een concert van Kees van Eersel een onvergetelijke ervaring. Een soort markeerpunt. Een baken. Ik was nauwelijks opgewassen tegen de muzikale schoonheid van triosonate nr2.

Niet veel later de Johannes Passion zelf gezongen. Motetten en cantates en van alles van Bach kwam voorbij. En nu, eindelijk, mijn eerste Matthäus Passion. Eén van de vele meesterwerken waarmee Bach de muzikale wereld naar een hoger plan tilde.
Wat kijk ik er naar uit om deel uit te maken van dit project en één te worden met deze onbeschrijflijk mooie muziek…