28 februari 2018

Passie voor de passie ~Gerben Budding

Mijn eerste herinnering aan de Johannes Passion gaat terug naar een opname die ik als puber kocht in Leipzig, tijdens een bezoek aan de Thomaskirche.

Historische opname
Het betrof een historische opname van het Thomanerchor o.l.v. Günther Ramin met het Gewandhausorchester. Niet veel later zou ik als continuospeler kennis maken met het stuk in een project op het conservatorium met tenor/dirigent Kurt Equiluz.

Luik
Het slotkoraal, ‘Ach, Herr, lass dein lieb Engelein’, maakt altijd grote indruk op me. Koordirectie docent Rob Vermeulen maakte me ooit attent op de bijzondere functie van dit koraal: alsof er een luik opengaat in een zwart wolkendek.

Gemotiveerd
Het is fantastisch om de Johannes Passion met de Koorschool en het Meisjeskoor uit te voeren. Ze zijn zeer gemotiveerd en zullen er tijdens het concert helemaal voor gaan.
Alleen al daarom is het een concert om niet te missen!