20 februari 2018

Passie voor de Passie ~Bas Ramselaar

Al heel lang geleden, ik was nog student, zong ik mijn allereerste Johannes Passion van J.S. Bach.
Ik zong als jong broekie de Christus-partij en ik weet nog heel goed waar en met welk ensemble.
Dat was op de woensdag in de Goede Week voor Pasen in de NH-Kerk te Dirksland op Goeree-Overflakkee met het Nederlands Kerkmuziek Ensemble.

Vervanging
Daags na het concert werd ik opgebeld door de dirigent van datzelfde ensemble Krijn Koetsveld: de beroemde bas Max van Egmond was ziek geworden en of ik voor hem, destijds mijn grote voorbeeld, wilde komen invallen op Stille Zaterdag in Vreeland.

Bitterzoet slotkoraal
Naast het meewerken aan prachtige uitvoeringen en zodoende samen herscheppen van Bachs eerste Passie vind ik het slotkoraal ‘Ach Herr, las dein lieb’ Engelein’ het meest indrukwekkend. Staand gezongen door koor en solisten, maar ook staand ontvangen door de toehoorders. Hoe intiem wordt Jezus lijden en sterven hierin bezongen!\
Dat komt ieders hart binnen op zo’n moment, bitterzoet, maar met een rotsvast vertrouwen in Zijn opstanding. De stilte die op dit indrukwekkend slotkoraal volgt spreekt voor zich: Christus’ aanwezigheid onder ons.

Hart op de tong(en)
De Johannes Passion is oorspronkelijk bedoeld om te worden uitgevoerd in de liturgie van de Vespers op Goede Vrijdag. Op 17 maart gaat het echter om een concert, maar de beleving zal er niet minder om zijn als we allemaal ‘verstaan’ wat we zingen en spelen, met het hart op de tongen. Luisteraars mogen dat op dezelfde wijze ontvangen, luisterend en overwegend.

Op weg naar Pasen: warm aanbevolen!