Blog Post

News from us
28 februari 2020

Op het Podium | Arjen J.A. Uitbeijerse

In de rubriek “Op het podium” ontmoeten we iedere 2 weken een Ars Musicant die zich voorstelt. Zo ontmoeten we mensen van het orkest en kamerkoor tot de jongsten van de koorschool. Deze week op het podium: Arjen J.A. Uitbeijerse, dirigent van het Ars Musica Jong Concertkoor en zanger bij het Ars Musica Kamerkoor.

Muziek is voor mij bijzonder omdat het voor mij dè manier is om te uiten, te geloven en om te verbinden. Ik zou me daarom ook ontzettend beperkt voelen als muziek er niet zou zijn.

In 2006 ben ik begonnen als zanger bij de voorloper van Ars Musica, projectkoor Sine Nomine. En sindsdien is mijn betrokkenheid bij Ars Musica eigenlijk alleen maar toegenomen. Eerst vooral zingend, maar later veel meer als dirigent en lid van de artistieke leiding van Ars Musica.

Mijn hoogtepunt binnen Ars Musica? Die vraag is eigenlijk onmogelijk te beantwoorden, er zijn verschillende hoogtepunten. De passionen, de diverse adventsconcerten. Het werk als dirigent van Ars Musica Jong Concertkoor vind ik geweldig, omdat ik daar met veel getalenteerde zangers kan werken met een heel open mind voor allerlei muziek.

Als ik dan toch een moment moet kiezen vond ik de uitvoering van het Requiem van Hans Lachmann in het Limburgse Grubbenvorst erg bijzonder. Het uitvoeren van een compositie van deze Joodse componist in de omgeving waarin hij in de Tweede Wereldoorlog verborgen heeft gezeten, deed me veel. Temeer omdat in het publiek nabestaanden aanwezig waren van Joodse families. Het was bovendien een prachtig eerbetoon aan de held van Grubbenvorst, pastoor Vullinghs, die een bepalende rol heeft gespeeld in het verbergen van Joodse onderduikers.

Ook de medewerking van Ars Musica aan de herdenkingsdienst rond de ramp met de MH17 zal ik nooit vergeten. Het was indrukwekkend om te ervaren dat muziek een middel was om verdriet, gemis en nationale rouw te uiten.

Verder vind ik muziek altijd het indrukwekkendst in een liturgische setting, zoals een cantate die in een kerkdienst een passende plek krijgt. Of een Evensong, waarin je in een eeuwenoude traditie wordt opgenomen. Ik ben blij dat ook deze vorm van musiceren een belangrijke plek inneemt bij Ars Musica.

Mijn eerstvolgende concert is het welkomstconcert voor de nieuwe Goudse burgemeester, Pieter Verhoeve. Met Ars Musica Kamerkoor o.l.v. Patrick van der Linden voeren we o.a. cantate 29 van Bach uit in de Sint Janskerk in Gouda, op orgel begeleid door Gerben Budding en met Dick Le Mair als slagwerker. Ik vind het heel mooi om te zien hoe Gerben aan zijn taak als stadsorganist van Gouda invulling geeft. Door dit soort concerten en andere muzikale activiteiten op touw te zetten, weet hij de Sint Janskerk en de prachtige orgels van deze kerk echt op de kaart te zetten.