Op het Podium

30 januari 2020

Op het Podium | Jan Jaap de Rooy

In de rubriek op het podium ontmoeten we iedere 2 weken een Ars Musicant die zich voorstelt. Zo ontmoeten we mensen van het orkest en kamerkoor tot de jongsten van de koorschool. Deze week op het podium, koor D-lid: Jan Jaap de Rooy

Jan Jaap de Rooy (16) komt uit Geldermalsen en reist elke donderdag op en neer naar Gouda om te zingen in koor D, dat samen repeteert met het Meisjeskoor. Waarom toch elke donderdag die reis voor dit koor? “Ik ben opgegroeid met klassieke muziek en ik vind het nog steeds mooi. Daarin ligt mijn interesse qua muziek waarschijnlijk op een andere plek als veel anderen.
Die verwachten zoiets totaal niet, maar ze vinden het wel leuk en opmerkelijk. Bij het meisjeskoor en koor D vind ik wél mensen van mijn leeftijd, die de muziek net zo leuk vinden als ik! Het koor is een hele leuke groep met een hoog niveau, waar ik naar op zoek was. Alleen jammer dat koor D zo klein is! Gelukkig maakt de mooie muziek dat allemaal weer goed en hier kan ik zoveel mogelijk uit mezelf halen.”

Als je hem vraagt wat zijn hoogtepunt als Ars Musicant is, moet hij even nadenken: “Ik denk dan toch het adventsconcert van 2019. De muziek sprak me erg aan en met name het In dulci jubilo vond ik eruit springen.

Het volgende concert wat op de planning staat voor hem is de soprano in ripieno van de Matthäus Passion in Oudewater. “Ik vind de Matthäus dus echt geen gesneden koek, als ik dat zo mag zeggen.” Hij lacht even als hem om uitleg gevraagd wordt. “Ja, hoe vaak je dat stuk ook hoort, je blijft altijd nieuwe dingen horen en dat maakt het voor mijzelf, maar juist voor een luisteraar zo interessant. Natuurlijk wil je graag de volledige partijen zingen als je bij zo’n concert bent, maar in die zin is de ervaring van het erbij zijn en een bijdrage leveren al heel gaaf!”

Koor D is een onderdeel van de Ars Musica Koorschool. Jongens die te maken krijgen met de stemmutatie, komen in dit koor terecht. In dit koor wordt de ‘nieuwe’ tenor- of basstem ontdekt en ontwikkeld. Koor D-zangers repeteren doorgaans samen met het Meisjeskoor. Meer weten over de Koorschool? Klik dan hier