Componisten profiel

25 december 2019

John Rutter

Opleiding
Net als veel musici is Rutter al van jongs af aan met muziek bezig. In zijn geval kwam dit vooral van de high school, waar hij samen met John Tavener studeerde. In deze periode zong hij in de eerste opname van het
War requiem van Benjamin Britten. Daarna ging hij muziek studeren aan het Clare College in Cambridge, waar hij eigenlijk heen ging om moderne talen te studeren. David Willocks, die toevallig zijn werk in zag, zag in hem een groot talent en liet Rutter meewerken aan zijn Carols for Choir 2.

Werk in Amerika
In 1975 werkte Rutter voor de Amerikaanse koordirigent Mel Olson die hem hele specifieke opdrachten gaf voor zijn koren. Rutter zelf zegt later: ‘
Hij was heel duidelijk over wat hij wilde. Hij gaf me de tekst, de benadering en de precieze hoeveelheid instrumenten. Wat ik me later realiseerde is dat hij me de blauwdruk gaf voor wat zoveel andere koordirigenten ook zouden willen.’Voor deze opdrachten schreef hij onder andere zijn Gloria en vele van zijn anthems.

Vervolg
Later werd Rutter zelf dirigent van het collegekoor van het Clare College. Zes jaar daarna richtte hij het kamerkoor
Cambridge Singers op, wat hij speciaal oprichtte om zijn eigen muziek op te nemen. Daarvoor richt hij dan ook zijn eigen platenlabel op. Terwijl Rutter niet religieus is, schrijft hij ontzettend veel kerkmuziek. Denk maar aan de hoeveelheid carols en anthems hij al geschreven heeft en vaak ook bewerkt voor koor en solisten.

Instrumentale muziek
Toch schrijft hij niet alleen koormuziek. Ook orkestrale werken komen langs.Voor deze werken haalt Rutter overal zijn inspiratie vandaan. Hij schreef bijvoorbeeld het
The beatles concerto voor 2 piano’s en orkest, gebaseerd op nummers van The Beatles, maar ook schreef hij de Suite Antique in barokstijl, omdat hij dit stuk componeerde voor een muziekfestival waarbij het 5e Brandenburgse concert van Bach uitgevoerd zou worden. Daarom heeft hij dit werk, bestaande uit zes delen, geschreven voor dezelfde bezetting als het Brandenburgse concert.

Rutter op het Nieuwjaarsconcert
Op het nieuwjaarsconcert zal het Ars Musica orkest de
Suite Lyrique uitvoeren. De Suite Lyrique verschilt met de oorspronkelijke Suite Antique door de harp die het klavecimbel en de fluit vervangt. Door het hele werk kan je horen dat Rutter zijn inspiratie uit de muziek van Bach haalde, maar toch echt een kind van zijn tijd is door de jazzy combinaties in de wals (het vierde deel), die meer doen denken aan Bossa Nova dan aan de Barok.

ARS MUSICA EN JOHN RUTTER:
Suite Lyrique