08 november 2018

Ars Musica Koorschool ~10 jaar

Lieve Marjon, fijne collega,

Het 10-jarig jubileum van Ars Musica Koorschool is een feest voor de zangers, maar net zo goed is het een jubileum voor jou. Als eerste wil ik daarom jou van harte feliciteren met deze mijlpaal.

Al 10 jaar lang zet jij je met hart en ziel in voor de Koorschool. Ik heb gemerkt dat het opbouwen van een Koorschool niet vanzelf gaat. Het vraagt veel inspanning en doorzettingsvermogen. Maar gedreven door je passie en idealisme heb je, samen met de repetitoren en de zangpedagogen, iets heel moois weten neer te zetten: een Koorschool die echt op de kaart staat en tegemoet komt aan verschillende niveaus. Uiteindelijk heeft dat ook geleid tot een prachtig Meisjeskoor. Ik heb daar veel waardering voor.

Het is mooi om de Koorschool door de jaren heen te zien en te horen groeien. Een paar zaken staan daarbij in mijn geheugen gegrift.

Als eerste noem ik het ‘signatuurstuk’ van de Koorschool: Psalm 150 van Benjamin Britten. Toen ik dit voor het eerst hoorde uitvoeren, gaf me dat kippenvel. Natuurlijk vanwege de briljante compositie, maar zeker ook vanwege het feit dat er door jou met de zangers van de Koorschool op hoog niveau werd gemusiceerd. Het is één groot feest om dit prachtige loflied aan God door jullie te horen uitvoeren.

Als tweede herinner ik me een muzikaal moment dat me heeft ontroerd. Dat was tijdens een vesper waaraan de Koorschool medewerking verleende. Het was aan het einde van een volle dag, vol muzikale drukte. In het sfeervolle koor van de Sint Jan in Gouda klonk heel verstild een prachtig kinderlied: ‘De zon daalt in de zee, de duisternis valt in. Ik loof de goede God. Hij geeft mij dag en nacht: mijn taak bij dag, mijn droom bij nacht.’ Tekst, zang en begeleiding klonken in perfecte harmonie.

Als derde noem ik geen muzikaal moment, maar wil ik de zangers van de Koorschool en het Meisjeskoor (waaronder mijn twee dochters…!) in de schijnwerpers zetten. Het is prachtig om te zien hoe zij genieten bij elk optreden. Het laat zien dat de Koorschool of het Meisjeskoor geen verplicht nummer voor hen is, omdat hun ouders het nu eenmaal leuk vinden. Integendeel: ze genieten ervan om met elkaar wekelijks hard te werken aan iets moois. Misschien vinden ze het niet altijd leuk om een deel van hun vrije tijd te moeten inleveren en thuis te moeten studeren. In dat opzicht blijft het echt een Koorschool. Maar toch: ze leren er veel van en doen muzikale ervaringen op die hen vormen en hen een leven lang zullen bijblijven. En dat vergoedt heel veel.

Marjon: dit jubileum is dus echt een hartelijke felicitatie waard, voor jou en voor de zangers. Ik wens je nog vele mooie muzikale jaren toe, samen met ‘jouw kinderen’!

Arjen J.A. Uitbeijerse