Koorschool

De Ars Musica Koorschool is een unieke zang- en kooropleiding voor zangers vanaf 7 jaar (groep 4) tot en met 18 jaar, die sinds 2008 bestaat. De twee locaties in Ridderkerk en Gouda hebben samen ongeveer 45 zangers, die met groot enthousiasme op hoog niveau muziek maken.

Opbouw
Jonge zangers die zonder koorervaring op de Koorschool komen, worden in koor A geplaatst. In dit koor wordt muziek geleerd door zingend te spelen en spelend te zingen. Aansluitend daaraan wordt tijdens de repetities en solfalessen spelenderwijs kennis gemaakt met muziektheorie, ‘from sound to symbol’.
In koor B wordt de overstap gemaakt naar ‘Jongleren, van blad leren zingen voor iedereen’ en naar de voor de Koorschool ontwikkelde theoriemethode. Ook worden zangers getraind om hun partij zelfstandig te kunnen zingen.
Een zanger in koor C weet wat zangtechnisch nodig is om gezond te kunnen zingen, en kan zichzelf corrigeren. De koorstukken van koor C zijn vaak veelstemmig.
Jongens die te maken krijgen met de stemmutatie, komen in koor D. In dit koor wordt de ‘nieuwe’ tenor- of basstem ontdekt en ontwikkelt. Koor D-zangers voeren regelmatig repertoire uit met Meisjeskoorzangers.

Ontwikkeling
Door de wekelijkse repetities en de maandelijkse studieochtenden, is sprake van een grote continuïteit. Naast het instuderen van de muziek krijgen de zangers ook solfales, solfègeles, theorieles en zangles, alleen of in kleine groepjes, waardoor de individuele ontwikkeling van elke zanger nauwlettend wordt gevolgd.

Team
De Koorschool wordt geleid door een team vakkundige mensen: Marjon van der Linden (dirigent), Mariëlle Heidekamp, José Marchal en Carolijn Moulen Janssen (repetitoren) en Pieter van Breugel, Margreet Rietveld en Annemarie Verburg (zangpedagogen).

Concerten
Naast de jaarlijkse uitvoering(en) van de Matthäus-Passion van J.S. Bach, voerde de Koorschool met het Meisjeskoor in 2014 en 2016 de gehele Johannes Passion uit. Koor A en B zongen alle koralen, terwijl koor C, D en het Meisjeskoor de gehele Passion zongen. In 2016 werd tevens meegewerkt aan een tv-opname van de Matthäus-Passion.

De zangers zongen daarnaast veel Engelse koormuziek, muziek gekoppeld aan Impressionistische schilderkunst, allerhande Psalmencomposities en Duitse Adventsmuziek. Tevens verzorgden ze de Nederlandse premières van ‘Wij bouwen een orgel’ en ‘Feest bij de Bartolotti’s’. Het eerste betrof een in het Nederlands vertaald Singspiel, waarin het orgel op bijzondere wijze aan het licht werd gebracht, het tweede een script over de Gouden Eeuw met bijpassende muziek, met Bartolotti zelf als verteller.

Repetities
– Ridderkerk: maandagmiddag, tussen 16.00u en 18.00u, Wilhelminakerk, Bourgondischelaan 1.
– Gouda: donderdagmiddag, tussen 16.00u en 17.30u, Johannes Calvijnschool, Dreef 200.

De repetities zijn wekelijks, behalve in de schoolvakantie. Daarnaast zijn er eens in de maand studiezaterdagen in Gouda, Ridderkerk of Sliedrecht. Op deze ochtenden repeteren alle zangers van de Koorschool gezamenlijk van 9.30-12.30 uur (koor B en C) of tot 12.00 uur (koor A).

Contributie
De contributie voor het geheel aan repetities en lessen bedraagt EUR 30,- per maand, gedurende 12 maanden in het jaar.

Voor wie?
Samen zingen en studeren levert een prachtige band op. Een zanger drukte het eens onovertroffen uit: “Bach is cool, man!”.

Ben je ook enthousiast geworden? Denkt u dat de Koorschool een goede plek is voor uw kind om zich muzikaal te ontwikkelen? Zing jij graag, wil je je stem ontwikkelen, en ben je bereid om thuis te oefenen? Vul het inschrijfformulier  in!

Uitgebrachte CD’s

afbeelding CD voor website 251115