Concerten

In harmonie met Beethoven ~Concertkoor en Orkest

Concertgebouw de Doelen

In harmonie met Beethoven

“Ik zal deze mis met enige bezorgdheid afleveren, Majesteit, aangezien Uwe Doorluchtige Hoogheid gewend is aan de onnavolgbare meesterwerken van de grote Haydn.” Dit antwoordde Beethoven aan Prins Nikolaus Esterházy nadat die hem verzocht een mis te componeren voor zijn vrouw Maria. De bezorgdheid was terecht: de prins kon deze mis niet waarderen. Beethoven echter geloofde in de kracht van zijn compositie en laat al zijn symfonische en vocale kwaliteiten zien.

Het Vierde Pianoconcert is één van Beethovens meest geliefde composities. Subtiele, lyrische melodieën in het openingsdeel, een ontroerend middendeel. In het laatste deel horen we Beethoven ten voeten uit: bizarre harmonieën, grote dynamische contrasten en virtuoze loopjes.

Ars Musica Concertkoor en Orkest
Margreet Rietveld, Sopraan