Blog

28 september 2017

10 jaar Ars Musica~Mijn onvergetelijke Ars Musica Moment~Patrick van der Linden

Als de muze binnenvliegt

Toen ik voor het eerst Rembrandt in het Rijksmuseum zag, schoot een brok in mijn keel. Ik keek een lange tijd naar de Nachtwacht, dan weer inzoomend op detail en dan weer het grote geheel bekijkend. Je kunt er best je tent opslaan, bedacht ik me.

Muziek gaat nog verder. Dat is magisch, onbegrijpelijk, wonderlijk, daar kun je niet bij.

Het kan zijn dat je een neutrale gemoedstoestand hebt en dat er dan muziek klinkt waarvan je compleet ondersteboven bent. Zomaar, ineens. Soms ook niet zomaar. Er zijn repetities of concerten waarvan je weet dat het kan gebeuren, omdat die muziek zo intens schoon en rein is. Ik had zo’n moment tijdens de Ars Musica Dag in de St. Jan Gouda (2014) toen de koren van Ars Musica de anthem I was glad van Sir Hubert Parry uitvoerden. Je weet dat het moment rondom de tekst ‘Peace be within thy walls: and plenteousness within thy palaces’ een magisch moment is of in elk geval kan zijn. En dit gebeurde ook. Ik schoot vol en dat is altijd oppassen als dirigent. Gelukkig werkte mijn rationele hersenhelft nog door.

Een van mijn mooiste Ars Musica-momenten is de eerste repetitie van het Ars Musica Orkest voor de Matthäus Passion in Leiden (2016). Zo vaak heb je met elkaar het werk gedaan in de voorgaande jaren, en dat jaar staat het weer voor het eerst op de lessenaar. We beginnen met de openingsmaten van deel 1. Dan komt dat moment: iedereen wil hetzelfde, er is een gemeenschappelijke ervaring, er zijn die wondernoten van Bach: wat een moment. Verder is niemand daarbij, dat is niet erg. Voor de eeuwigheid is dat moment bewaard. Als groep ervaren we wat er gebeurt: de muziek is groter dan alle ego’s bij elkaar, en al die individuen vliegen weg. Er vliegt wel wat naar binnen: de muze, een Ars Musica-moment.