07 september 2017

10 jaar Ars Musica ~Mijn onvergetelijke Ars Musica moment ~Herman Stomphorst

‘Het kan bijna rustdag worden’
Een onvergetelijke ervaring met Ars Musica: welke zal ik kiezen? Keuze zat: bijvoorbeeld de muzikale ontmoetingen bij het ondernemersnetwerk. Zoals laatst met Margreet Rietveld en Patrick van der Linden in onze nieuwe showroom. Of die eerste keer met de masterclass ‘Klinkend Leiderschap’. Het telefoontje een paar uur van te voren. De concertmeester aan de lijn. Die loods waar wij vanmiddag met het orkest gaan spelen is toch wel verwarmd? Uhhh, nee… De in allerijl aangerukte heaters zorgden ervoor dat de instrumenten prima bespeelbaar waren. De ervaringen van de deelnemers aan de masterclass en orkestleden waren in elk geval hartverwarmend.

Summer Splendor
Maar nee, daar wil ik het niet over hebben. 1 juli 2017. Voor mij een drukke zaterdag. Kwart over zeven ’s avonds stap ik gehaast in de auto, hopen dat ik nog op tijd ben. Ars Musica treedt op in de Augustijnerkerk. Summer Splendor stond er op de uitnodiging. In de auto realiseer ik mij dat ik eigenlijk helemaal niet verder gelezen heb. Wie treden er nu op? Het Orkest, het Meisjeskoor, het Concertkoor, of…? Ik weet het niet. Net voor het concert parkeer ik mijn auto pal naast de kerk. Het feit dat deze plaats nog vrij is en dat rood-witte lint zal toch niet betekenen dat er vanavond een bon onder de ruitenwisser zit?

Strijd
Vol met gedachten van deze week en dit moment betreed ik de Augustijner. Ik probeer om te schakelen, maar dat heeft tijd nodig. De ambiance van de Augustijner helpt zeker. Als snel treden het Ars Musica Kamerkoor en het Laurens Kamerkoor binnen. Het wordt stil. Er klinkt adembenemende zang, a capella. De koorleden doen hun uiterste best om bij mij binnen te komen, maar voeren een strijd met alles wat er nog in mijn hoofd zit.

Les Djinns
En dan, dan gebeurt het. Het tweede nummer van Ars Musica. ‘Les Djinns’, staat er boven, van Fauré. Ik heb veel van Fauré gehoord, maar ‘Les Djinns’ nog niet. Het koor zet in.

Als het geluid van een menigte
donderend en rollend
nu eens afnemend
dan weer aanzwellend.

Het stuk eindigt:
Vertwijfeling
de nacht…
Ik luister:
alles verdwijnt,
alles gaat voorbij
de ruimte
wist
het geluid uit.

Het andere geluid, de stemmen in mijn hoofd zijn uitgewist. Stilte en ruimte is ontstaan om het ‘Amazing Grace’ van Ēriks Ešenvalds binnen te laten komen. Het kan bijna rustdag worden. Een rustdag waarop ‘Les Djinns’ op mijn Spotify Afspeellijst Favorieten belandt. Onvergetelijk.

Herman Stomphorst – Directeur Verdouw bouwproducten B.V.